Skip to content

Du-te în Maldive cât mai ai timp!

October 9, 2009

  O vacanţă exotică într-un paradis tropical e un vis pentru mulţi dintre noi. Ei bine, dacă te-ai gândit vreodată la Maldive, află că zilele acestor mirifice insule sunt numărate. Arhipelagul este nefericitul posesor al recordului pentru ţara cu cea mai mică elevaţie a teritoriului, cu punctul maxim aflat la 2,3 m deasupra nivelului apei şi o medie de 1,5 m înălţime. Odată cu încălzirea globală, s-au prezis diferite nivele ale creşterii oceanelor, de la 20cm până chiar la 2m, şi asta în următorii 80 de ani.

Underwater

Dacă aceste date se vor adeveri, o întreagă ţară cu 300.000 locuitori, un arhipelag de approx. 1200 insule şi atoli vor dispărea. Tocmai acest pericol iminent l-a făcut pe preşedintele ţării să convoace pentru săptămâna viitoare o întânire subacvatică cu membrii cabinetului său. Planul e ca toţi să-şi ia echipament de scufundări şi să poarte o discuţie despre acţiunile lor viitoare la o masă rotundă amplasată la 20m sub apă. Acelaşi preşedinte îşi exprima în urmă cu un an dorinţa da a achiziţiona pământ în India, Sri Lanka sau Australia, pământ care, ar trebui să poată să-i gazduiască pe toţi cei 300.000 locuitori ai insulelor.

Situaţia pare destul de sumbră şi pentru rezidenţii acestui loc minunat dar şi pentru cei peste 450.000 turişti care viziteză arhipelagul an de an. Eu zic să-l vezi până nu e prea târziu.

   P.S: Poți citi aici despre evacuarea a jumătate de milion de oameni, locuitori ai insulei Bhola, Banghladesh, care în 1995, a fost înghiţită de nivelul în creştere al apelor golfului Bengal.

Advertisements

From → Calatorii

One Comment

Trackbacks & Pingbacks

  1. Maldive, partea a II-a | Andrei Teșcan

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: