Skip to content

Traficul global al conexiunilor Peer-to-Peer: În cădere liberă?

October 16, 2009

Ce faci când vrei să vezi un film pe PC-ul personal? Intri pe dc++, cauţi un torrent sau rogi un prieten. La fel e cazul pentru muzică sau software. Probabil că foloseşti destul de des Skype (serviciu ce are 480 milioane utilizatori), ai folosit Kazaa şi sigur ai auzit de Napster. Toate astea (şi multe altele) sunt aplicaţii ce folosesc arhitectura p2p (peer-to-peer).

Am citit ieri un raport ce mi s-a părut cel puţin interesant. Zice-se că traficul global p2p e în scădere drastică, ajungând de la un nivel de 40% din traficul global pe net, în 2007, la doar 18% astăzi. Acelaşi raport spune că traficul se duce de la aplicaţii p2p către site-uri de direct download (ex: Megaupload.com) sau streaming video (YouTube, Hulu.com, Netflix.com).

Nu aş crede ca cifrele să fie atât de mici, mai ales că sursele găsite de mine aduc date destul de contrare. De exemplu, raportul din poza de mai jos, făcut de o companie din Olanda, arată cu totul alte date. Date în care traficul p2p a avut, cel puţin în Europa de Est, o cotă de piaţă de 70% în 2008-2009.

P2p

Totuşi, un sâmbure de adevăr există. Odată cu noi legi anti-piraterie, cu dezvoltarea Web 2.0 în care filmele, muzica sau software-ul sunt mult mai accesibile tuturor ( apropos, Hollywood vede în unele site-uri de video streaming doar noi modalităţi de a aduce pirateria în prim plan), în condiţiile în care până şi în Romania s-au dat amenzi pentru piratare de muzică prin Dc++ cred că ponderea p2p in internet va scădea.

Deşi probabil la noi dc-ul este încă la putere, cu timpul, ne vom îndrepta spre alte modalităţi de a găsi ce ne interesează. Eu unul chiar am început să folosesc programul din ce în ce mai rar. Da, la filme rămâne prima sursă spre care mă îndrept, dar situaţia s-a schimbat total, spre deosebire de acum câţiva ani, în ceea ce priveşte muzica sau software-ul.

Sursă: Wired
Sursă foto: mastersofmedia

Advertisements

From → Online

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: