Skip to content

1,74% din români sunt pe Facebook.

October 27, 2009

Dacă datele de pe CheckFacebook.com sunt corecte, Facebook are în România 375.000 utilizatori, şi continuă să crească. În top 10 ale celor mai importante creşteri ale săptămânii, România ocupă locul 5, adăugând în doar o săptămână 50.000 utilizatori (asta chiar sună exagerat).

 

Useri

Deşi nu ştiu cât de veridice sunt datele astea (checkfacebook nu spune cum a ajuns la aceste cifre), tind să cred că în mare ele sunt corecte. Sau cel puţin nişte concluzii se pot trage pe marginea lor. Pe locul 4 în top 10 creşteri se află Portugalia. Deja avem două ţări unde hi5.com este la putere, ce cunosc o creştere importantă a utilizatorilor de Facebook. Şi-am să speculez că userii diferitelor reţele sociale dominante din unele ţări migrează către Facebook, în cazul nostru, o ‘haifaivizare’ a Facebook. În acelaşi top 10 se află Rusia (probabil trecere de la VKontakte şi Odnoklassniki) şi Brazilia (Orkut).

Spun lucrurile astea şi pe baza rapoartelor Nielsen O’Reilly din Aprilie, Iunie şi August. Dacă în Aprilie, România avea pe Facebook 110.000 utilizatori, cu o creştere de 93% faţă de ultimele 4 luni, în Iunie numărul lor deja se dublase la 220.000. În August (linkul spre prezentare, din motive necunscute nu-mi merge embed-ul) creşterea se mai temperează, probabil şi din cauza sezonului estival, la 260.000 useri.

Totodată, faptul că 52% din useri sunt cuprinşi în intervalul de vârstă de 25-44 ani, unul foarte atractiv pentru advertiseri, va conduce până la urmă şi la o creştere a numărului de campanii publicitare pe reţeaua socială.

Cred că Facebook o să continue să crească accelerat în Romania, cu useri veniţi mai ales de pe hi5. Aceşti useri nu neapărat părăsesc hi5 în favoarea Facebook, dar încearcă şi alte alternative. O  să vedem din ce în ce mai mult conturi în stilul celor de pe hi5, eu personal am văzut oameni care erau pe Facebook doar pentru că au auzit ca ‘Farmville-u ăla e tare’ şi, până la urmă, vom începe să vedem ‘pitzipoance’ sau ‘cocalari’ şi pe twitter.

Interesant e că, în Europa, la capitolul ‘ce procent din utilizatorii de internet sunt prezenţi şi pe Facebook’, România se află pe penultimul loc, cu 5%, un procent mai slab având doar Ucraina, 2% (de exemplu, în Turcia, 50% din utilizatorii de internet sunt prezenţi şi pe Facebook).

From → Online

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: