Skip to content

Gumball 3000, raliul ce nu trebuie ratat

December 21, 2009

Gumball 3000 e, după mine, unul din cele mai tari evenimente din lumea auto. Un raliu exclusivist, unde se adună ‘la crème de la crème’ din lumea pasionaţilor de maşini. De fapt, dacă ai bani, şi-ţi plac maşinile (fiţele nu-s neapărat necesare, dar nu strică), ai gasit în Gumball exact ce-ţi trebuia.

Gumball 3000 este un raliu anual ce se desfăşoară pe parcursul a 3000 de mile, în diferite locaţii de pe glob. Numele său vine de la o faimoasă cursă din 1979, al cărei premiu era un tonomat de gumă de mestecat. Organizatorii susţin că nu e vorba de un raliu, ci mai degrabă de o excursie în grup de la punctul A la punctul B, fără cronometru, grilă de start sau podium la final. ‘Excursia’ are loc pe drumuri publice, participanţii trebuind, teoretic, să respecte regulile de circulaţie. În fiecare an, traseul este altul, şi din cauza asta şi taxa de înscriere variază. De exemplu, în 2008, traseul a fost pe ruta LA – Las Vegas – oprire în Phenian (Coreea de N) – Shanghai – finiş în Beijing în timpul Jocurilor Olimpice, iar taxa de înscriere a însumat 120,000 $.

 

Photo-0025

La asemenea preţuri vă imaginaţi ce maşini participă. De fapt, ce super-maşini participă. Am văzut toate ediţiile raliului şi nu ştiu dacă n-a participat vreun model din această categorie. De exemplu în 2009 au participat două Bugatti Veyron. Desigur, ocazional găseşti şi un Citroen 2CV, VW Samba, Jaguar MK2, deci maşinile obişnuite sunt destul de rare. Dacă totuşi vezi o maşină pe care ai putea-o vedea zilnic la tine în parcare, şanse mari sunt ca ea să fie tunată pănă peste cap, ca acest Grand Cherokee.

Ca la orice eveniment monden, nici vedetele nu lipsesc. Printre participanţii la Gumball se numără Dannii Minogue, Johnny Knoxville, Matthew McConaughey, Travis Pastrana, Adrien Brody, Dennis Rodman, Tony Hawk şi mulţi alţii. În ediţia din 2009 a participat şi un echipaj românesc, îi puteţi vedea în filmul de mai jos (1:38) sau în acţiune aici (2:53).

Petrecerile Gumball constituie un alt punct de atracţie al acestui eveniment. Lume multă, lume bună, cu bani sau nu(au fost şi cazuri de împătimiţi care şi-au dat economiile pe taxa de înscriere), vedete sau nu, locaţii magnifice, tot acest mix de oameni, locuri şi, nu în ultimul rând, maşini diferite sunt ingredientele excelente ale unor petreceri magnifice.
Închei într-o notă amuzantă şi vă spun că dacă până acum ratam la virgulă toate evenimentele la care mi-ar fi plăcut să particip, de data asta se pare că norocul îmi surâde. Formularele de aplicare de-abia m-aşteaptă, îmi mai trebuiesc doar 30.000 £ care să mă trimită direct în centrul atenţiei. 😀

Pentru mai multe detalii, puteţi citi site-ul oficial Gumball 3000, Wiki sau bătrânul Google.

Sursă foto: autorevue.cz

Advertisements

From → Calatorii

2 Comments
  1. Adrian permalink

    Salut! unde pot gasit si eu toate filmele gumball?

  2. Andrei Teşcan permalink

    Salut,Legal, nu stiu, altfel, cred ca pe site-uri de torrente sau pe gumball3000.ro, parca aveau si ei ceva editii postate pe site.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: