Skip to content

Despre catei, pietre si oameni

September 1, 2010

Vreau sa vorbesc despre doua subiecte si cred ca e cel mai bine sa le iau pe rand:

1. O tipa (dupa sunetele din video, pare rusoaica) arunca niste catei mici in rau. (atentie, filmul contine scene greu de digerat)

Filmul ajunge pe internet, devine viral si in scurt timp un val de ura se indreapta catre autoarea faptei. Se fac comentarii de la unele mai blande pana la amenintari cu moartea (deh, de la tastatura e usor), se posteaza pe youtube o multime de raspunsuri video, se comenteaza intens pe Facebook, Twitter etc.?? Mai departe subiectul e preluat de canale media importante si astfel, polemica ia amploare. O cautare pe google aduce dupa doua zile de la postarea filmului 104,000 rezultate iar acesta are in acelasi interval 1,714,000 de vizualizari.

Pentru cei ce nu pot intelege care este motivatia unui astfel de gest, sa explic (ok, dau cu presupusul): in trecut, in comunitatile rurale, cateii nedoriti fatati de potaia din curte se aruncau la rau. Ei nu erau decat o sursa de stres in plus: mai multa mancare irosita, nimeni nu-i vroia caci toata lumea avea un caine, puteau ajunge vagabonzi. In cel mai bun caz, la cererea unui vecin, prieten etc, se pastra un catel. Si nu, atunci, si chiar si acum, castrarea cateilor nu era o practica (des) intalnita in mediul rural.

Asta nu scuza cu nimic o astfel de cruzime fata de niste animale nevinovate, iar daca ma uit bine in film observ ca acolo e vorba in primul rand de distractie. Din pacate, am vazut astfel de fapte ‘live’ si sunt convins ca in Romania practica inca mai exista.

Gestul e de condamnat dar in acelasi timp poti intelege resorturile care au adus la un astfel de deznodamant. Pana la urma poti intelege si ca e vorba de o tanara ce are probleme psihice si in tot cazul, modalitatea in care e facut actul e una izolata (nu-mi imaginez ca o multime de oameni se distreaza la nebunie aruncand catei).

2. Lapidarile recente din Afghanistan au starnit furia lumii occidentale.

LAPID??RE s.f. Acțiunea de a lapida și rezultatul ei; lovire, omorâre cu pietre.

In primul rand trebuie sa spun ca nimeni, pentru nici un motiv, nu ar trebui omorat. Plecand de la premisa asta, e mai putin importanta modalitatea in care se face actul, fie ea barbara ori nu, sau motivul care duce la astfel de actiuni.

In articolul din linkul de mai sus ni se spune ca aceasta pedeapsa s-a aplicat conform ‘chariei’, leagea islamica, unui cuplu ce a comis adulter. Nimic mai fals si mai vag. Singura pedeapsa indicata pentru adulter in Coran e lovirea cu 100 de lovituri de bici, in timp ce lapidarea exista doar in traditia orala islamica si nu se infaptuieste decat in unele state islamice. Intr-adevar, in unele comunitati, ea este o practica inradacinata si face parte din mostenirea culturala a acelei comunitati.

Pentru noi, vesticii, astfel de acte sunt de neimaginat, le consideram barbare si primitive. Asa cum ne considera pe noi, romanii, cei din vestul Europei pentru ca inca taiem porci, asa cum ne considera pe noi reprezentantii unui trib din Papua Noua Guinee pentru ca nu stam toata viata noastra alaturi de parinti.

Desigur, lapidarea e un act?? de condamnat, de judecat, dar doar atat. Aceste judecati sunt complet personale si proprii comunitatii care le emit si trebuie ca ele sa nu duca la actiuni punitive impotriva comunitatiii ce le infaptuieste. Altfel, sa aruncam cu totii cu pietre in americani pentru ca au chinuit si omorat atatia oameni nevinovati in razboaiele din Irak, Afganistan etc, sa-i prindem pe cei ce inca taie porcul de Craciun si sa-i tragem in teapa, s-o luam pe fata cu cateii si s-o ardem pe rug!

 

Nu e vorba de fapte aici, e vorba de principii. Chestie de Star Trek. 😀

 

Bonus: Daca facem o comparatie conform datelor oferite de Google dupa cautarea “afghanistan stoning“(488 mii de rezultate), putem trage in mod absurd concluzia ca uciderea unor oameni cu pietre e de patru ori mai grava decat uciderea unor catei. Daca luam in considerare ca astfel de fapte (lapidarea) s-au intamplat repetat de-a lungul istoriei, si deci, puteau sa se adune mult mai multe lucruri spuse pe marginea acestui subiect, te intrebi: “Cum judeci, pe baza a ce argumente si cum le cuantifici pe fiecare?”. Nu cumva e imposibil sa compari asa ceva? Nu cumva e din start eronat sa judeci alta cultura pe baza valorilor culturii tale?

Advertisements
Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: