Skip to content

Sarutul eschimosilor

September 10, 2010

Probabil ca ai auzit macar o data intrebarea ‘stii cum se pupa eschimosii?”‘. Ei bine, de fapt ceea ce credem noi a fi un sarut, constituie un act non-erotic, o formula de a-i saluta pe cei dragi si nu implica doar atingerea nasurilor ci mai degraba atingerea nasului si a buzei superioare de obrazul sau fruntea celuilalt.

In cultura triburilor amerindiene notiunea de sarut, asa cum o stim noi acum, nu exista pana la sosirea europenilor. Am ramas uimit, mai ales pentru ca imi imaginam ca sarutul este o trasatura universala a oamenilor, la fel de comuna tuturor ca si limbajul sau rasul. De fapt, sarutul nu a constituit un gest de a-ti arata afectiunea decat in lumea vestica, el fiind practic inexistent in Asia, Oceania, Africa.

Sarutul era folosit in Grecia si Roma antica, desi marturii scrise ale acestui act nu exista in numar mare, probabil evitandu-se relatarea lui in opera scrisa. Pentru multe culturi schimbul de saliva era considerat revoltator. De exemplu, sarutul nu exista ca si concept in Japonia secolului 20 si chiar unele comunitati europene il considerau dizgratios: barbatii si femeile lapone din nordul Finlandei obisnuiau sa faca baie dezbracati impreuna dar un sarut in public era inacceptabil.

Exista diferente chiar si in lumea vestica. Daca in Romania nu e nimic ciudat sa-ti saruti (pupi) un prieten drag (chiar si de acelasi sex) pe obraz, gestul e rareori intalnit in S.U.A, de exemplu.

 

Prairiedogskissing

 

Nu se stie exact cum a aparut sarutul si cine a fost inventatorul lui (asta e subiect de Hollywood) dar indiciile antropologilor duc catre o legatura cu pre-masticarea. In unele culturi chiar si acum se obisnuieste ca mamele sa le ofere copiilor mancare deja mestecata. Faptul ca in mai multe limbi cuvantul “sarut” inseamna premestecare poate fi un indiciu, altul, faptul ca cel mai uzitat adjectiv ce insoteste cuvantul ‘sarut’ este ‘dulce’.

Inchei cu un lucru interesant despre sarut: unele studii (tomografie pe indragostiti :D) au relevat ca un sarut al indragostitilor provoaca aceleasi reactii ca si consumul de cocaina. Nu stiu ce spuneti voi dar desi n-am incercat niciodata cocaina, eu zic ca n-are sanse in fata sarutului.

Vorba lu’ Mircea: Iubiti-va mult!


Surse: 1, 2, 3

Advertisements

From → De-ale lumii

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: