Skip to content

Unde sa schiez la vara?

September 8, 2011

Direct din cutia cu “vise amice, vise” am scos o noua destinatie estivala pentru schi. Afghanistan. Da, acel Afghanistan unde e posibil s-o mierlesti mai repede decat poti spune mierla.

Locul cu pricina poate sa fie pe oricare din muntii ce inconjoara coridorul Wakhan, Pamir sau Hindu Kush, alege tu ca oricum sunt varfuri de peste 7000 m oriunde ai da cu zaru’. Ca sa explic un pic ce-i cu locul asta afla ca e unul din cele mai izolate zone de pe planeta, nu pentru ca ar fi chiar unde a intarcat Mutu iapa ci pentru ca in general Afghanistan cam asta e pentru restul lumii.  Bine, asta daca nu ai un M4A1 in mana si te cheama Sam, desi prin zona asta nici astia nu (prea) sunt. Coridorul a fost creat la mijlocul secolului al XIX-lea de rusi si englezi. Englezii vroiau sa se asigure ca Imperiul Tarist se opreste (naibii odata) din anexarea tuturor pamanturilor pe care putea pana mana si ca nu va avea pretentii la parti din British India, adica actualul Pakistan. Asa ca au tras ei o linie de demarcatie de ti-e mai mare dragul intre actualul Pakistan (fost englez), China si Tadjikistan (fost rus) pe care au dat-o alora mai fraieri din zona si care n-aveau ce face cu ea, recte Afghanistan.

 

Wakhan_small

Ca dovada, astia nici acum nu fac nimic cu ea, adica nimic, nimic, nici macar razboiu’ n-a ajuns p-aici. Si ce-ar putea face cu un tinut in care traiesc doar aproximativ 14.000 de oameni (Wakhani ce vorbesc, evident, wakhana. Stie cineva vreun ghid de conversatie roman-wakhan? :D), saraci lipiti si cu niste ierni de fac din Siberia pistol de cuburi de gheata? Mai ales ca daca va uitati pe harta, se vede clar ca partea asta de tara a fost adaugata din creion, un fel de Kaliningrad al afghanilor. Unde eram, a…de ce vreau eu sa ajung aici? Habar n-am ar fi explicatia cea mai buna ca mai exista una, da’ e lunga, plicticoasa si intortocheata ca muntii de mai sus.

Niste schi in iunie, in Afghanistan suna incantator. Niste polonezi de la advfactory.com (de unde e si poza de mai jos) au demonstrat ca se poate ajunge, doua tipe au demonstrat ca zapada exista berechet, mai ramane sa fac rost de timp, bani si vointa. Simplu ca buna ziua!

 

Pic

 

Si cred ca ar fi bine sa invat sa ma dau pe pulver (zapada nebatuta, ca link n-am gasit). Optional.

 

ps: Nu intreba unde am schiat vara asta. 🙂

Surse: earth.imagico.de
           suzymadge.com

Advertisements

From → Calatorii, Peisaje

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: