Skip to content

Lumânare într-un picior, ghici ciupercă ce-i!

September 4, 2012

Pare foarte cunoscuta poza de mai jos, parca seamana cu…

Insula_araido

Muntele Fuji. Doar ca nu e Muntele Fuji, e vorba de cea mai nordica insula din arhipelagul Kurilelor, pe numele ei japonez Araido-tō sau Atlasov in Rusia (prefer denumirea japoneza din motive in care nu are rost sa intru acum, sa zicem ca politicile Rusiei nu-mi sunt atat de dragi si in plus, cred ca daca una din tari ar fi mai indreptatita sa detina aceste teritorii, aceea ar fi Japonia).

Insula asta este de fapt un vulcan ce face parte din Inelul de Foc al Pacificului de Nord, ridicandu-se la 2,339 m deasupra marii intr-un con magnific de perfect, atat de frumos incat se pare ca japonezii i-au dedicat haiku (desi eu n-am gasit nici unul) si au comparat-o cu Fuji.

Araido_con_fuji

Pana aici toate bune si frumoase, acum vin si partile mai dificile. Daca ai vrea sa vizitezi insula, afla ca e chiar langa Kamceatcka iar daca asta nu-ti spune nimic, o traducere libera destul de exacta ar fi ‘unde a intarcat dracu’ iapa’. Desigur, n-ar mai fi asa de departe si inaccesibila daca ai fi deja la Vladivostok sau daca ai 8,000 de dolari pusi deoparte pentru o vacanta in Maldive si nu esti convins ca acolo vrei sa mergi.

Se pare ca in anii 50 a existat pe insula o colonie penitenciara doar pentru femei, dar momentan insula e nelocuita, ca majoritatea insulelor Kurile, ceea nici nu e de mirare. Nu neaparat din cauza climei, desi ar putea fi pentru multi un factor hotarator, cat din cauza deselor eruptii vulcanice si cutremure. Insasi Araido cunoaste efectele acestor eruptii:

Eruptii_araido

Si nu-ti imagina ca sunt evenimente rare, cea mai recenta eruptie a unui vulcan din Kurile (Ivan cel Groaznic, potrivit nume, nu?) a avut loc acum o luna iar imaginea de mai jos a fost surprinsa in 2009.

Eruptie_kurile

Asadar, o includ la ‘insule pe care nu am sa le vad niciodata’?

Advertisements

From → Calatorii, Peisaje

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: