Skip to content

Cum mi-am triplat viata bateriei pe telefonul Android

September 7, 2012

Inainte de orice, un scurt istoric al vietii cu telefonul meu: il am de aproape doi ani si deja incepeam sa devin agasat de faptul ca zilnic trebuia sa ii incarc bateria (da, se pare ca imi ia ceva timp sa ma enervez).

Asta in conditiile in care nu sunt un utilizator avid de aplicatii si alte functii ale unui ‘telefon inteligent’, nu am Facebook, nu folosesc de pe mobil Twitter (sau extrem de rar), am un numar limitat de aplicatii, GMail-ul fiind aplicatia folosita cel mai des. In plus, nici nu comunic cu prietenii prea des, dupa cum se va vedea in articolul viitor.

Nivel_baterie_0

Colac peste pupaza, un coleg are un model de telefon asemanator si bateria lui rezista 7 zile in regim de folosire minim si 4-5 zile in medie. *sa bagam aici niste onomatopee sau chiar cuvinte ce incep cu P, M, C sau alte consoane murdare

Cum a ajuns el la performanta asta? Si-a rootat (formatat ar fi traducerea romaneasca?) telefonul. Mda, nici eu nu stiu prea bine ce presupune, cert e ca nu vroiam sa fac asta, daca tot am un telefon carevasazica ‘d????tept’ nu am nicio dispozitie sa intru prin el, sa citesc nenumarate tutoriale, sa schimb functiile lui initiale, sa dau peste tot felul de probleme. Vreau un telefon care functioneaza decent fara interventii de tip NASA.

Asa ca, am pierdut ceva timp, am adunat informatii din mai multe surse si fara nici o formatare am ajuns de la o zi viata a bateriei la trei zile. Uite asa:

Ce imi consuma bateria?

1. Du-te la Settings – About Phone – Battery Use. Daca ai orice aplicatie prezenta acolo, dar pe care stii ca nu prea o folosesti, dezinstaleaz-o. 😀

2. In cazul meu, Display-ul era o sursa majora de consum al bateriei, cu ocazia asta am vazut si ca la Settings – Display – Brightness, nu aveam selectat luminozitatea automata. In plus, aveam si un wallpaper foarte luminos, pe care l-am schimbat cu unul negru.

3. Dezactiveaza WIFI-ul, GPS-ul, Background data si Accounts Sync (din Settings – Accounts & Sync), functia Bluetooth

5. Instaleaza aplicatia CPU Spy. Aplicatia asta mititica iti spune in ce regim de frecventa sta procesorul telefonului tau. Cu cat procentajul este mai mic pentru indicatorul ‘Deep Sleep’ cu atat e mai rau, asta inseamna ca ai anumite aplicatii care nu iti lasa procesorul sa se odihneasca deloc.

Cpuspy_deep_sleep

De exemplu, la inceput, dupa ce am instalat aplicatia aveam procentaj de Deep Sleep 69%, ceea ce nu e chiar asa de rau, dar se poate si mai bine, acum sunt la 92%. Pentru a creste acest procent am dezinstalat alte aplicatii de care nu aveam de fapt nevoie si am luat pe rand aplicatiile pe care nu am vrut sa le dezinstalez si din setari, le-am schimbat modul in care isi fac update si comunica cu internetul.

Din Settings – Notification, am oprit notificarile. Asta inseamna ca aplicatiile vor comunica cu internetul doar cand vreau eu si in plus, ele nu vor mai porni in incercarea de a se conecta la net, cum faceau pana acum, chiar si atunci cand wifi-ul sau conexiunea la date erau oprite. Aplicatii ca Google Play (mai ales) dar si altele de la google, Twitter, Yahoo, Shazam, jocuri sunt principalele vizate.

6. Din Settings – Wireless and Networks – Mobile Networks, debifeaza Use Packet Data. Chiar daca mai devreme ai oprit notificarile unora din aplicatii, e posibil ca cele instalate by default de producator sau de reteaua de telefonie sa mai incerce sa se conecteze la internet. Cand vei avea nevoie de net, trebuie doar sa bifezi optiunea din nou.

Red_bull_battery

Alte aplicatii de dezinstalat si care de fapt nu ajuta bateria?

Task killere – eu aveam o astfel de aplicatie si dupa ce am dezinstalat-o, telefonul se simte mult mai bine fara ea. Daca ai si folosesti asa ceva, cred ca ai observat ca uneori la cateva secunde dupa ce ai ‘terminat’ toate aplicatiile, daca intri in Task Killer, vei vedea din nou unele din aplicatiile terminate putin mai inainte. Repornirea continua in fundal a acestor aplicatii consuma inutil baterie.

Aplicatii de economisire a bateriei – satul sa nu am bateria mai mult de o zi, am instalat o alta aplicatie, de genul Juice Defender sau Power Save, crezand ca ea va face minuni si-mi va prelungi viata bateriei de la stadiul de rusalie la cel de carabus de mai. Aaa, nu prea, de obicei aplicatiile de genul asta opresc sesiunea de date si astfel, alte aplicatii care folosesc date, stau buluc deschise in fundal, de abia asteptand sa te conectezi. 🙂

Cam asta este ce am facut eu, sper sa functioneze si la tine.

Telefon_fericit
Advertisements

From → Aleatorii

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: