Skip to content

Socotra, giuvaerul bizar al Arabiei

September 11, 2012

“E aproape miezul noptii in Qadheb iar eu iti scriu de sub Sangele Dragonului, copacul legendar al Socotrei. Caldura de peste zi mi-a creat un reflex de a sta la ‘umbra’ chiar si cand e noapte, drept pentru care Sharaf si toti ceilalti din jurul focului inca isi dau ghionturi si rad de mine. E minunat aici […]”

Asa ar putea incepe articolul meu daca as fi in Socotra si asa incepe chiar daca nu sunt. Dar continua un pic altfel. ‘Pia??a t??mâiei curg??toare’, in traducere aproximativa din araba, este o insula unica in lume, pozitia sa geografica si izolarea de lumea inconjuratoare creeand aici un mediu extraterestru, unde o treime din speciile prezente sunt endemice datorita speciatiei.

Primul exemplu, Sangele Dragonului, copacul de sub coroana caruia scriam mai devreme, este unul din cele 1001 lucruri pentru care trebuie sa vizitezi Socotra:

Sangele_dragonului

Insula situata in Marea Arabiei, chiar in continuarea cornului Africii, este cea mai izolata insula de origine continentala (adica nu e vulcanica) din lume si merita vizitata atat timp cat inca isi mai poate pastra unicitatea. Deja se vad urmarile a 2000 de ani de colonizare umana, multe din speciile de pasari endemice sunt amenintate de disparitie din cauza pisicilor salbaticite si nici flora nu o duce mai bine, fiind amenintata mai ales de turmele de capre ale localnicilor. Grecii notau in antichitate ca insula era locuita de crocodili si soparle mari in timp ce portughezii lui Tristan de Cunha au gasit pe insula bivoli. Nici una din aceste specii nu mai exista acum, asa cum nu mai exista nici raurile sau mlastinile secolului XVII.

Izvorul_hala

Socotra este teritoriu al statului Yemen si desi regulile obisnuite ale vizitarii unui stat arab se impun, aici nu vei gasi din problemele pe care yemenitii de pe continent le au iar odata cu recenta deschidere a unui aeroport drumul catre insula de vis e mult mai accesibil. Hmm, oare asta e de fapt un lucru bun? Pana de curand, aici se putea ajunge doar cu barca, ceea ce facea plajele ei cu atat mai exotice si explica in acelasi timp doar cele patru hoteluri de pe insula.

Plaja_socotra

Desigur ca atunci cand spui ‘insula’ te gandesti automat la plaje, mare, ape turcoaz (cred ca stiu ce culoare de fapt reprezinta turcoazul asta) dar nici muntii Socotrei nu sunt de neglijat, de fapt, pentru mine ar fi mai interesanti decat marea, caci acolo ai cele mai mari sanse sa vezi cat mai multe plante si animale endemice sau un astfel de apus ce-ti taie respiratia:

Apus_socotra

Si pentru ca tot vorbeam de atatea plante locale, hai sa vedem cateva:

1. Un reprezentant socotran al familiei curcubitaceelor. Suna cunoscut numele? Ei bine, e vorba de banalul castravete, de fapt singurul castravete care creste sub forma de copac.

Castravete_socotra

2. Smochinul socotran.

Smochin

3. Pe Adenium Obesum o puteti gasi in florarii ca bonsai, iata si subspecia socotrana, e ‘un pic’ mai mare.

Smochin_socotra

4. Rodii

Rodii

Intorcandu-ma la traducerea numelui insulei, inca nu imi dau seama de ce arabii ar fi numit-o asa, caci pe insula exista o singura specie de copac ce produce tamaie si deci putin probabil ca acesta sa fi fost locul in care ‘piata’ tamaiei se stabilea. Iar daca te-ai intrebat vreodata cum se produce tamaia, afla ca ea este de fapt o rasina a unor arbori din sudul Arabiei si cornul Africii, recoltata prin crestarea copacilor, un procedeu similar cu cel al colectarii sucului de artar sau al cauciucului. In vremurile antice, tamaia valora greutatea ei in aur, poate de aceea a si constituit, alaturi de mir si aur, unul din darurile celor trei magi de la rasarit o data cu nasterea lui Iisus. Apropo de mir, el se prelucreaza tot dintr-o familie de arbusti ce creste in aceasta zona.

Socotra

Daca in 1999 insula a avut parte de numai 140 de turisti, numarul lor creste rapid asa ca acum e momentul sa vezi un colt de lume deosebit pana nu e invadat de hoteluri de cinci stele, plaje de tip Bamboo, Mc’Donald’s si adolescenti englezi sub aburii betiei.

Nu iti recomand sa mergi totusi vara, nu neaparat din cauza caldurii ci mai ales din cauza perioadei musonului. Cat despre biletul de avion, un zbor dus intors rezervat cu ceva timp inainte nu ar trebui sa coste mai mult de 600 Eur.

Si daca pozele de pana acum nu te-au convins, uite si una clasica cu palmieri. 🙂

Palmieri_socotra
Advertisements

From → Calatorii, Peisaje

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: