Skip to content

Descriptio mulieris Moldaviae

November 14, 2012

Se zice, intr-adevar, cu precadere in Romania (imi vin in minte cuvintele “lauda de sine nu miroase a bine”), ca romancele sunt foarte frumoase. De acord pana aici. Mai exista si curentul care spune ca dintre romance, moldovencele sunt cele mai frumoase. De acord si aici desi la partea asta sunt subiectiv.

Se pare ca rusii sunt si ei de acord in ceea ce priveste a doua afirmatie, astfel, in timp ce redescopereau (sa zic cotropeau?) cotropeau Moldova pentru a doua oara au fost fascinati de o mandrete de fata. Atat de fascinati incat au creat si un cantec pe tema asta, de altfel foarte frumos:

Pe scurt, cantecul ne povesteste despre soldatul rus ce se indragosteste de moldoveanca bruneta, atat de mult incat isi pierde mintile, dezerteaza si i se alatura ei si grupului de partizani din care face parte.

Am doua mentiuni de adaugat. Prima, ca nu am gasit textul tradus intr-o engleza foarte usor de inteles si de fapt e posibil ca rusul sa nu fi dezertat. A doua, din aceleasi motive de traducere, nu-mi dau seama daca partizanii moldoveni erau impotriva rusilor sau a nemtilor care (probabil) bateau in retragere. Am sa merg pe prima varianta. 🙂

Cu siguranta poza de mai jos nu e in din aceeasi era cu povestea anterioara, dar asa mi-as imagina-o pe ‘moldovanka’:

Costum_popular_moldova
Advertisements
Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: