Skip to content

Space. The final frontier

January 17, 2013

Imi aduc aminte cum adoram episoadele din Star Trek, cum il priveam pe Jean Luc Picard ca pe un Greuceanu pe steroizi, cum asteptam cu infrigurare ca vocea lui guturala sa pronunte cuvintele “Space. The final frontier“. Din acel moment incepea portia mea zilnica de aventura, de basm intergalactic, o odisee cum nu era alta in care eroii principali, oamenii, reprezentau tot ce era mai bun in mii de ani de evolutie a stramosilor lor.

Eram fermecat de faptul ca binele intotdeauna gaseste o modalitate de a invinge raul, atat de fermecat incat am invatat sa citesc la televizor pentru Star Trek, nemaisuportand sa vad actiunea si sa ratez un cuvant sau doua (ai mei pe vremea aceea inca imi citeau). Serialul avea tot ce-si putea dori un copil: oameni si extraterestrii ce luptau impreuna pentru Bine, povesti cu talc din care invatai ce e aceea moralitate, etica, invatai ce e altruismul si cum sa-l aplici dilemelor cu care te confrunti, invatai lectii despre loialitate, drepturi umane, religie, rasism, invatai cum sa nu te pleci in fata problemelor si cum cu ambitie si munca poti reusi in orice. De fapt aflai in ce ar putea sa se transforme omenirea daca ar invata din greselile trecutului. Doar daca…

Utopia

Ei bine, odata cu varsta am invatat ca aceasta imagine utopica va fi in realitate distopica, nu vom fi invatat nimic si nu vom fi cu nimic mai presus decat alti extraterestri, cei dintre noi. Spaniolii, portughezii, francezii, englezii, germanii si mai tarziu americanii, toti au fost extraterestrii vremii lor, toti si-au faurit imperii, bogatii, natiuni pe baza genocidului, terorii, torturii, toti au “progresat” datorita celor mai infioratoare caracteristici umane.

Sa nu ai nicio indoiala, dupa cum se dezvolta umanitatea, daca ea intalneste o specie inferioara belic o va extermina intr-o clipita daca acest lucru este “in our best interest, to protect against the terror, we will not go to conquer anybody, we will go to liberate*”. Ultima dovada in acest sens?

Planetary Resources, o companie finantata printre altii de seful Google, ce-i are ca si consilieri pe James Cameron (o fi vrut el sa zica ceva in Avatar) dar in care sunt implicati si alti miliardari, planuieste ca in viitorul apropiat sa construiasca mine pe unii din asteroizii apropiati de Pamant.

Scopul? Banii, care altul? Se pare ca in 1500 de asteroizi apropiati planetei noastre, asteroizi ce pot fi vizitati de nave pamantene cu niste costuri asemanatoare unei aselenizari, se afla zacaminte imense de platina, aur si alte metale pretioase. Desigur, marketingul companiei ne spune ca banii din aceste zacaminte ne vor face pe toti sa traim mult mai bine. Hai nu serios?

Mine_asteroid

In speta, aceste cuvinte ale lui Eric Schmidt, directorul Google, imi aduc aminte de ceva cunoscut:

“The pursuit of resources drove the discovery of America and opened the West.  The same drivers still hold true for opening the space frontier.  Expanding the resource base for humanity is important for our future.”

Pai ia sa ne gandim un pic, ce a insemnat descoperirea Americii? Distrugerea imperiului Aztec si Inca, transformarea in sclavi a milioane de africani si nu in ultimul rand a dus la formarea natiunii americane, acea natiune ce in tavalugul ei care “a deschis Vestul” a distrus prin genocid aproape toate triburile de amerindieni, acea natiune ce s-a nascut din crima. Totul pentru ce? Ca Schimdt, vechiul neamt, sau Dinu, viitorul roman, sa aiba un loc nou unde poate turna 12 copii pe care mai departe sa-i imbuibe cu McDonald’s si KFC.

Toata chinuiala asta de a explora spatiul e pentru McDonald’s…

Surse:

*, citat

Advertisements

From → Serioase

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: