Skip to content

Exod

February 11, 2013

Demult, in satul in care am crescut se faceau nunti. Multe nunti erau, unele mai aproape de casa bunicilor, altele mai departate, insa invariabil muzica lor ajungea pana la noi cu un zumzet de voie buna si fericire. Mai erau si cele atat de indepartate incat tot ce puteai auzi era sunetul tobelor sau al contrabasului, un dâm-dâm-dâm-dâm continuu ce incepea dupa o vreme sa devina deranjant si dupa o alta vreme sa fie de-a dreptul enervant.

Cam asa e si cu politica acum, aici, in tara in care cresc. Un dâm-dâm continuu pe care nu-l pot opri orice as face: daca renunt la televizor, imi vine pe radio, inchid radioul, imi intra pe fibra de internet, plec de pe internet la ski, il aud in telegondola – “ai vazut ce-a mai zis Ponbă, ma?”.

Pe langa multe noastre probleme, ale romanilor, ale mele, probleme ce le rumeg mai mult sau mai putin, una nu-mi da pace deloc. Realizez ca egoismul nostru ca societate e exacerbat, observ cum statul nu da doi bani pe binele spatiului public in numele caruia se bate cu pumnii in piept o data la patru ani, dar totusi, chiar n-a observat nimeni ca in decurs de 10 ani am pierdut 2 milioane de locuitori? Si daca da, e asta un subiect la fel ca toate celelalte, la care ridici din umeri si exclami un “hîm, ce chestie” ca si cand ai auzi ca in Patagonia iepurii au treizeci de kile’?

Emigrare

Doua milioane de romani au ales sa-si paraseasca tara in zece ani! Asta inseamna ca la fiecare alte doua minute, un roman si-a parasit tara. Asta inseamna ca in acest interval din Romania a plecat  un numar de oameni egal cu totalul a cinci ani de emigrare a intreg continentului African catre Europa. Asta inseamna ca o populatie comparabila cu cea a Letoniei sau a Macedoniei sau a Sloveniei, a ales sa plece. Asta inseamna ca cei plecati ar putea egala populatia  Islandei, Maltei si Estoniei insumate si tot ar mai ramane loc si de o Andorra. Mai mult, intre 1845 si 1854 din Irlanda au emigrat aproximativ 2 milioane de oameni din cauza foametei. In România tot foamete e, doar ca (majoritar) un alt fel de foamete.

Exod

Mai tragic e ca politicienii nostrii dâm-dâm (de fapt oglinda societatii noastre) nu realizeaza un lucru, ca au pierdut 2 milioane de fraieri pe care sa-i minta, pe care sa-i stoarca, pe care sa-i fure, pe spatele carora sa-si construiasca bogatiile fade. Nu-i nimic, mai suntem destui, daca nu se poate cu douazeci si unu, accepta si nouasprezece. Cat despre ce pierd cele doua milioane de romani plecati…chiar, oare ei ce pierd?

Advertisements

From → Serioase

2 Comments
  1. Cantemir permalink

    Ritmul cu care romanii au parasit tara in ultimii 10 ani a fost de 1 roman la 2 minute si 30 secunde, ritm care se va accelera, o data cu ridicarea restrictiilor de pe piata muncii din Marea Britanie, Germania si Franta in 2014.Si nu suntem destui, suntem din ce in ce mai putini. De exemplu, in decembrie s-au nascut cei mai putini copii de cand exista Romania ca stat modern:http://camarasdelumini.wordpress.com/2013/02/11/despre-copii-numai-de-rau-populatia-romaniei-la-1-ianuarie-2013/

  2. Andrei Teşcan permalink

    Multumesc pentru adaugiri. Oricum, nu spuneam ca suntem destui si asa, spuneam ca inca suntem destui pentru clasa politica…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: