Skip to content

Badain Jaran, deșertul megadunelor

March 27, 2013

În traducere liberă din limba mongolă, Badain Jaran înseamnă ”Lacurile misterioase”, aparent un nume cel puțin ciudat pentru un deșert. Dar după cum vei vedea, Badain Jaran nu este un deșert ca oricare altul. O puzderie de lacuri brăzdează enorma întindere de nisip creând astfel unele din cele mai frumoase peisaje din lume.

Lac în Badain Jaran

Nu exageram când am spus ”cele mai frumoase peisaje”

Deși este extrem de arid, aproximativ 150 de mici lacuri răsar printre dune, un paradis al fotografilor și turiștilor deopotrivă. Și totuși, apare întrebarea pe care și-au pus-o probabil și mongolii, de unde vine apa acestor lacuri? Situat în nord vestul Chinei, acest deșert face parte din imensul Gobi, fiind prima întindere de nisip ce urmează platoului Tibet, ai cărui munți Qilian, cu înălțimile lor de 5.500 m, dau naștere lacurilor misterioase. Se pare că deși se află la 200 km de deșert, apele rezultate din topirea zăpezii se infiltrează în roci și ies la suprafață în acest loc minunat.

Lacuri în deșert

Să tot călătorești într-un astfel de deșert.

Această regiune a Chinei se afla în timpurile antice chiar la extremitatea vestică a imperiului, în același timp fiind parte a Drumului Mătăsii, iar cu atâta apă în jur, nici nu mă miră de ce drumul mătasii ducea pe aici. Imaginează-ți, ce poate fi mai bun după o lungă zi în deșert sub soarele dogoritor decât o baie răcoritoare într-una din aceste oaze mirifice?

Din cauza evaporării intense, a algelor sau a unor formațiuni minerale, culoarea unor lacuri se poate schimba vara, ajungând să fie roșie ca în imaginea de mai jos, un fel de Lacul Roșu al chinezilor, doar că ăsta chiar e roșu. 🙂

Lacul Roșu

Culoarea e datorată algelor și a crustaceelor de saramură.

Dar apa lacurilor creează și alte efecte în deșert, ea nu dă viață doar animalelor și plantelor ci și dunelor. În Badain Jaran se găsesc cele mai înalte dune fixe de nisip din lume, unele ajungând până la înălțimea de 500 m, niște adevărați zgârie nori naturali. Aceste dune, unele în aceeași poziție de 20.000 de ani, sunt fixate de apa ce se infiltrează înăuntrul dunei, umezind particulele de nisip și astfel cimentându-le. Dacă te-ai jucat vreodată în nisip la mare știi despre ce vorbesc. Astfel, deși ca și în orice alt deșert, majoritatea dunelor își schimbă dimensiunile și poziția, unele dune din Badain Jaran, în special cele din apropierea lacurilor ajung adevărați coloși milenari, martori ai schimbărilor continue din jurul lor.

dune_nisip_lac

O călătorie aici n-ar fi completă, mai ales cu Tibetul la sud și Mongolia la nord, fără a vizita un templu budist. Și unde ar putea găsi călugării mai multă liniște și pace decât în mijlocul deșertului, pe marginea unui lac.

Templu Budist,  Badain Jaran

Templul budist și o mică pagodă albă

Apropos de liniște, Badain Jaran este unul din acele deșerturi în care are loc fenomenul nisipurilor cântătoare, de fapt un zgomot al dunelor realizat atunci când nisipul din stratul de suprafață este purtat de vânt peste stratul de dedesubt. Deși fenomenul nu e înțeles pe deplin, se crede că zgomotul are ca origine descărcarea electrostatică realizată de particulele de nisip atunci când trec una peste cealaltă. Aceste ”cântece” pot ajunge aici până la intensități de 100 decibeli, un adevărat concert simfonic al naturii (asta ca să mă exprim plastic căci 100 db generează și o drujbă ambalată la maxim, un TGV când trece pe lângă tine la viteză maximă, un ciocan pneumatic sau un tractor John Deere 🙂 ).

Sper că am povestit destule astfel încât să te fac să vizitezi acest colț de lume dacă ajungi vreodată prin preajmă, mai ales că prețul unui tur de 10 persoane pentru 19 zile pornește de la 320 de Euro, ieftin aș zice. Dacă te interesează să știi mai multe despre această regiune a lumii, îți recomand acest articol.

Surse: holachina.net, atlasobscura.com

Advertisements

From → Calatorii

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: