Skip to content

Zăpada mieilor

April 22, 2015

Trebuie să recunosc de la început că scopul acestui articol este de a prezenta un peisaj de primăvara, un pic de zăpadă asezonată cu un pic de verde crud, o îmbinare perfectă între vechi și nou, între frig și căldură, între viață și moarte, o imagine ce parcă redă o părticică din sufletul omului, un nici așa, nici altminteri firesc.

Împărtășirea anterioară vine la pachet cu ceea ce probabil se va dovedi o introducere un pic cam lungă, poate chiar și inutilă. În urmă cu câteva luni smartphone-ul meu credincios și-a dat obștescul sfârșit după mai mult de patru ani în serviciu, moment în care mi-am cumparat un Nokia clasic. Ironia face ca acesta să fie primul meu Nokia, cumpărat acum, în era quad-core-urilor și a ecranelor măsurate în inchii jantelor auto.

Într-adevăr, cred că l-am cumpărat pentru că atrage atenția, pentru că ridică întrebări, pentru că pot răspune “are și whatsapp, Facebook etc” fără a fi crezut dar și pentru că uit să-l încarc sau pentru că nu mi-e frică să-l dau unui jongleur. Și ar mai fi un motiv. Un motiv pe care l-am găsit enunțat mult mai bine decât l-aș putea explica eu în articolul de la acest link . Citez pe scurt:

“We increasingly encounter the world through these representations that are addressed to us, often with manipulative intent: video games, pornography, gambling apps on your phone,” he says. “These experiences are so exquisitely attuned to our appetites that they can swamp your ordinary way of being in the world. Just as food engineers have figured out how to make food hyper-palatable by manipulating fat, salt and sugar, similarly the media has become expert at making irresistible mental stimuli.” Distraction is a kind of obesity of the mind, in other words, with results that could be just as hazardous for our health.

Divertismentul (în exces, asta era nuanța textului citat) e un fel de obezitate a minții. Bine spus. Făcând o retrospectivă a ultimelor patru luni fără smartphone trebuie să recunosc că au fost momente în care am fost frustrat de lipsa unor funcționalități dar au fost și destule momente în care mi-am petrecut timpul mult mai util decât aș fi făcut-o înainte. Și unde mai pui că Nokia face poze rezonabile.

Apropos de poze, mă reîntorc la scopul articolului, ecce zăpadă cu verde crud:

Advertisements
Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: