Skip to content

Ce e cu autocolantele de viteza lipite pe spatele masinilor?

December 7, 2011

Tot mergand pe drumurile patriei iubite am intalnit nu de putine ori destule autovehicule ce aveau lipite pe partea din spate niste ‘abtibilduri’ cu limitari de viteza si de fiecare data ma intrebam care e rostul lor.

Vazandu-le mai ales pe TIR-uri, microbuze, masini de marfa etc m-am gandit eu ca poate e un chelche ??oz specific soferilor profesionisti, ceva in genul placutelor cu numele soferilor pe care le vezi postate mai in fiecare parbriz de TIR.

Mai apoi m-am gandit ca o fi o modalitate de a semnaliza masina mai bine, sa ii vada mai abitir aia de vin din spate cu mana blocata pe faza lunga, dar daca ar fi fost asa, de ce naiba nu puteau ei sa-si puna in loc de abtibilduri niste ochi de pisica, sau pisica intreaga, ca sa ii vezi si mai bine?

Am trecut ulterior la o teorie si mai elaborata: cum am observat eu ca la multe TIR-uri autocolantele ce desemnau o limita mai mare de viteza, de exemplu 90 km/h, sunt mai mari decat cele ce aratau o limita mai mica, am zis ca or fi tiristii uber-destepti si atunci cand abtibildul cu 90 km/h e vizibil iar tu mergi constant in spatele lui, TIR-ul merge cu 90 la ora, cand cel de 80 e vizibil, merge cu 80 la ora si tot asa. Da, exact la asta m-am gandit. :))

Autocolante_viteza_spate_masin

Ma resemnasem si de fiecare data cand vedeam abtibildul, iar intrebarea rasarea din nou in cap (ca na, eu trebuie sa-mi explic totul), imi raspundeam cu un “habar n-am, nu-mi mai bat capul”. Ei bine, iata ca mi-am batut capul si am gasit si explicatia. In codul rutier scrie ca o masina ce transporta marfa sau persoane si nu are aceste autocolante cu limitele maxime de viteza pe diferite tronsoane de drum (localitati, drumuri expres, autostrazi), este pasibila de amenda contraventionala. Mai jos citatul exact:

Art.102. – (1) Constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda prevazuta în clasa a IV-a de sanctiuni urmatoarele fapte savârsite de persoane fizice:

34. neaplicarea, în partea din spate a vehiculului care efectueaza transport public de persoane sau de marfuri, a indicatorului cu limitele de viteza admise pentru categoria din care face parte vehiculul condus;

Acum ramane sa-mi dau seama de ce vad vehicule asemanatoare dar care au autocolante diferite. Voi ajunge sa opresc TIR-istii in trafic, va zic. Sau sa-mi iau statie de emisie receptie si sa-i intreb. 😀

P.S: ca sa vezi ce griji au unii, dom’le.

Advertisements

From → Aleatorii

2 Comments
  1. Mihai permalink

    Buna ziua,

    Pana la urma v-ati dat seama, ca in aceeași situație sunt si eu. Nu am gasit nimic concret referitor la autocolante, ce limite sa pun la o duba de 3,5 tone. Acum umbla vorba-n târg ca trebuie din acelea reflectorizante, dar in lege nu scrie de reflectorizant.

  2. Nu sunt nici eu la curent insa va propun sa opriti langa prima masina de politie rutiera pe care o intalniti si sa-i intrebati.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: