Skip to content

Tigrul de Sibiu vs. Leopardul de Prakash Nagar

December 16, 2011

E foarte probabil sa fi auzit povestea cu tigrul impuscat la Sibiu de niste oameni foarte competenti si binevoitori, dar daca nu, povestea pe scurt ar fi asa: ingrijitorul de la Gradina Zoologica din Sibiu intra in cusca tigrului, lasa usa deschisa, tigrul vede oportunitatea de-o viata si inexplicabil, isi ia lumea in cap.

Cateva ore mai tarziu, tigrul este gasit si impuscat intr-o padure de langa Sibiu, motivatia fiind ca in incercarea de a-l tranchiliza, ̶o̶a̶m̶e̶n̶i̶i̶  bestiile s-au apropiat prea mult de el si atunci iarasi a avut loc un fenomen inexplicabil, tigrul i-a atacat iar ei au fost “nevoiti” sa recurga la solutia finala.

Nu cred ca mai are rost sa spun cat de imbecila mi se pare toata situatia si cat de prost a fost ea abordata. Imi si imaginez cum au inceput sa sune frenetic telefoanele de partid si cum au curs amenintari de genul “rezolvati repede si in orice mod caci altfel capete vor cadea”.

Sa intelegem si sa spunem ca lasarea usii deschise a tarcului e o greseala ce se poate intampla, dar gradina aia zoologica nu are si ea un gard, nu exista niciun sistem impotriva oricarui ingrijitor care la o adica beat si suparat pe lume se apuca de Free Willy, varianta de Romania?

Ok, sa zicem ca gardul ar fi prea scump, dar daca tot a scapat tigrul si apoi l-ai gasit, n-ar fi mai inteligent sa faci un perimetru de siguranta si sa astepti sa vina toate armele tranchilizante din tara? Solutii ar fi fost multe dar din graba, nestiinta si nepasare s-a mers pe cea mai usoara. Pusca si cureaua lata! Abia astept sa transpire pe net poza vanatorului cu trofeul, ca de, nu de multe ori apuci sa vanezi tigrii in Carpati.

 

Tigru_sibiu

 

Si acum ajung si la partea cu leopardul de Prakash Nagar. Revista Time a publicat recent un clasament al pozelor ‘virale’ ale anului 2011 si printre ele se ascunde si o poveste similara cu cea de la Sibiu.

Un leopard salbatic, nu din ala de la zoo, a iesit din paduricea in care-i dadusera oamenii voie si a luat-o si el razna, prin sate, sa intrebe localnicii despre starea de sanatate a gainilor si porcilor din batatura. Astia neintelegand ca el de fapt era venit cu recensamantul s-au speriat si au chemat garda. Garda care a incercat sa tranchilizeze animalul pentru a-l innapoia padurii in siguranta. Doar ca leopardul s-a cam speriat, n-a inteles ce vrea multimea nebuna de la el si a inceput sa-i atace pe micii gardieni.

Ce ar fi facut romanii nostri pana acum? Ii aplicau bine-cunoscutul tratament “Ceausescu”, treci la zid si ia 20 de gloante. Ce au facut indienii? Pai s-au luptat cu el la propriu, l-au tranchilizat ca pe un cal (numa ca asta micu’ era rezistent) si pana la urma au reusit sa-l placheze, sa-l puna intr-un navod (l-or fi confundat cu foca loepard) si sa-l duca la un cabinet veterinar.

 

Sibiu_tigru_ucis_leopard_india

 

Nu degeaba in India mai traiesc in salbaticie toate pradatoarele mari, pentru ca ei stiu sa aiba grija de ele, stiu cum sa pastreze ceea ce au. Din ce stiu eu, le lipseste doar ghepardul dar se gandesc sa-l reintroduca si pe ala. Noi nu am fost in stare sa salvam un tigru de zoo. In fine, nici povestea lepardului nu se termina bine, felina a murit la veterinar din cauza ranilor, dar macar ei au incercat.

Mai jos gasiti link-ul catre toate pozele intamplarii din India, mi se pare incredibil cum s-au luptat cu el si cred ca trebuie sa ai o doza mare de respect pentru natura, pentru ceea ce faci si pentru tine ca om ca sa incerci sa rezolvi o situatie dificila asa cum trebuie, chiar daca inseamna sa iti pui viata in joc.

Sursa poza 1: aici
Sursa poza 2: aici

2 Comments
  1. Daniel permalink

    Trebuie sa recunoastem ca "da bine" ca element decorativ. In rest, tot respectul pentru indieni ca macar au incercat

  2. Andrei permalink

    Iti dai seama cati copii au rangerii aia? 😀

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.